Coregrafii Pentru Dansul Mirilor Explicate Pas cu Pas.

Alegeți-o pe cea care vi se potrivește!

vals lent dansul mirilor
Dansul Mirilor Vals Lent
blues dansul mirilor
Dansul Mirilor Bluse
vals vienez dansul mirilor
Dansul Mirilor Vals Vienez
Dansuri De Nuntă / Dansuri De Petrecere
Muzicalitate
Sfaturi și Trucuri
eBook
eBook

Întrebări frecvente

Dansul Mirilor altfel cunoscut și ca Valsul Mirilor sau Valsul Miresei, este cel mai important dans din seara nunţii, prezentat de cei doi miri, în general singuri pe ring, pe o melodie sau un colaj de melodii, în majoritatea cazurilor vals.

Este momentul pe care tânăra mireasă, probabil, și la imaginat de sute de ori și momentul pe care invitaţii îl aşteaptă nerăbdători, nu doar pentru faptul că reprezintă deschiderea oficială a petrecerii ci mai ales, să vadă (o parte dintre ei pentru prima dată) povestea iubirii lor, în primul lor dans ca soţ și soţie.

*Nota:

Stim ca in cadrul cununiei religioase la Biserica Ortodoxa Romana, mersului de mana, in jurul altarului, i se spune Dansul Mirilor – Este Incorect, a merge nu este totuna cu a dansa:

MERS, mersuri, s. n. Faptul de a merge. 1. Deplasare, mișcare dintr-un loc în altul; umblet, mergere… https://dexonline.ro/definitie/mers

DANS, dansuri, s. n. 1. Ansamblu de mișcări ritmate, variate ale corpului omenesc, executate în ritmul unei melodii,… https://dexonline.ro/definitie/dans

Conform tradiţiei el se prezintă în deschiderea nunţii, adică, după ce au ajuns invitaţii și sunteţi pregătiţi să începeţi petrecerea.

Sunt și excepţii: mirii au o oră cu o semnificaţie specială pentru ei sau vor să îşi surprindă invitaţii și în loc să prezinte dansul în deschidere îl prezintă de exemplu la orele 00:00.

Mie mi se pare depăsită tradiţia cu Dansul Mirilor, cum sunt și multe altele. Ce atâta dans, mai ales că nu ştiu să dansez, mă mai fac și de râs.

Şi noi suntem de acord că o parte din obiceiurile de la nuntă, parcă nu se mai potrivesc timpurilor noastre. Hai să vedem dacă și Dansul Mirilor ar trebuii abandonat.

În primul rând ce reprezintă nunta?
Este o intalnire a rudelor, prietenilor și cunoscuţilor mirilor, care au un scop bine definit: să le fie alături și să sărbătorească împreună, unul dintre cele mai importante momente din viaţa mirilor. Casatoria!

Cum?

Dansând!

Dansul mirilor nu se prezintă doar ca să deschideţi petrecerea, ci cum spuneam și mai sus, invitaţii vor să vadă mesajul vostru pentru ei (dansul este o formă de comunicare nonverbală), să vadă povestea voastră de dragoste și sentimentele pe care le împărtăşiţi unul pentru celălalt.

Pentru o parte din familie (în general socrii) dansul mirilor reprezintă unul din ritualurile, prin care cei doi miri devin soţ și soţie.

Pentru o parte din invitaţi este un semn de respect, maturitate, încredere, educaţie, apreciere și iubire.

Până acum am vorbit numai despre invitaţi. Dar cum rămâne cu voi, că voi îl dansaţi. Este unul din modurile prin care te poţi întoarce în timp și să simţi, să te bucuri încă o dată, la fel ca atunci cand te bucuri când îţi aminteşti, cum te simţeai când venea Moş Crăciun 🙂

Peste 50 de ani probabil nu veti mai stii ce culoare au avut unghiile miresei sau daca ati avut sau nu masline la aperitiv, dar cu siguranţă melodia pe care aţi dansat, emoţia din timpul dansului şi euforia de la final nu le veţi uita niciodată.

Cum nunta nu este doar o petrecere, nici dansul mirilor nu este doar un dans, amandoua sunt experienţe unice de viață!
Asta doar dacă aveţi de gând să faceţi o nuntă cu dans și distracţie, dacă faceţi o nuntă “modernă” și toată lumea stă online, sau una în care vă întâlniţi să mâncaţi și să vorbiţi atunci da, Dansul Mirilor este depăşit.

ACEASTA ETAPĂ ESTE FOARTE STRESANTĂ PENTRU O PARTE DIN MIRI DAR NU VA FI AȘA ȘI PENTRU VOI, PROCESUL DE ALEGERE AL MELODIEI ESTE SIMPLU:

Pasul 1 – Alegeţi stilul care vi se potrivește.

Acum douăzeci de ani dansul mirilor era prezentat doar pe vals, in prezent opţiunile sunt variate, poţi alege de la vals până la salsa, bachata, tango, chacha, hip hop, disco, reggaeton, blues, etc., sau o combinaţie între ele.

Pasul 2 – Alege melodia în funcţie de preferinţele voastre, ea poate fi:

 • Melodia voastră preferată;
 • Melodia care are o semnificaţie specială pentru voi (melodia pe care: v-aţi sărutat prima oară, v-aţi cunoscut, aţi dansat, etc);
 • Melodia care exprimă, cel mai bine, ceea ce simţiţi unul pentru celălalt.

Pasul 3 – Filtrează piesele în funcţie de versuri

După ce v-aţi ales melodia, asiguraţi-vă că este potrivită pentru evenimentul vostru, adică:

 • Dacă aveţi și copii la nuntă, versurile să fie decente sau să fie varianta clean.
 • Dacă vreţi să transmiteţi un mesaj de iubire, nu dansaţi pe o melodie de despărţire sau suferinţă.

Şi cel mai important pas…

Pasul 4 – Să vă placă melodia (melodiile in cazul colajelor)

Se aplica ambilor parteneri nu doar unuia, adică trebuie să vă placă amândoura nu doar unuia dintre voi, iar celălalt să deteste melodia.

Dacă nu vă place pe ce dansaţi, se va vedea și veţi da un ton neplăcut și de angoasă petrecerii.

În plus invitaţii vor simţii că ceva nu este in regulă iar zambetul de pe buzele voastre este fals.

Dacă vă place melodia, atunci nu doar atitudinea voastră va fi mai încrezătoare și relaxată, dar și invitaţii vor vedea bucuria și plăcerea de a vă ţine în braţe, iar peste ani și ani vă veţi amintii de acest moment ca fiind unul din preferatele serii.

Rochia de mireasă, pentru majoritatea fetelor, este unul dintre cele mai importante  lucruri ale nunţii, sau chiar ale vietii.

Dansul Mirilor îţi oferă ocazia perfectă in care poţi prezenta rochia in toată splendoarea ei, arătând-o din toate unghiurile și în mişcare, pentru că partea feminină a invitaţilor vor să o vadă în mişcare, pe loc o pot vedea și în vitrina unui magazin.

Rochia de mireasa este o alegere personală și decizia îţi aparţine, noi îţi vom spune cum se potrivesc diferitele tipuri de rochii cu dansul.

Rochie de mireasă stil prinţesă

rochii de mireasa stil printesa

În funcţie de mărimea și greutatea rochiei, îţi va fi mai uşor sau mai greu să te mişti in voie. Cu cât crinolina este mai mare, cu atât mai greu îţi va fi să dansezi in pereche, pentru că bărbatul nu se va putea apropia de tine.

Rochie de mireasa stil sirenă și trompetă

Dacă nu îţi place să dansezi și vrei să stai jos sau doar să vorbeşti cu invitaţii, aceasta este rochia ideală. Este o rochie uşoară și nu trebuie să tragi de ea, dar asta nu înseamnă că ai și libertate de mişcare.

Datorită formatului rochii, te poţi mişca doar de la genunchi în jos, ceea ce face ca majoritatea dansurilor româneşti ca hora, sârba sau brașovenca, să fie o adevărată „aventură”. De asemeni valsul vienez nu poate fi dansat in aceste rochii pentru ca nu puteti pășii in spate, pentru a face pasul de baza.

rochii de mireasa stil sirena trompeta si coloana

Rochie de mireasa stil coloană

Asemănătoare cu cea stil sirenă, adică este uşoară și comodă, dar cu puţin mai multă libertate de mişcare. Horele și dansul în pereche nu vor fi o problemă, dar sârbele, dansurile de nunta mai rapide pot fi.

Rochile de mireasă stil A-Line, A-Line modificat 

rochii de mireasa stil a line

Le-am încadrat în aceeaşi categorie. Se poate dansa uşor in pereche, chiar și dansurile de grup sau dansurile populare românești, pot apărea probleme doar daca rochia este prea lunga.

Rochile de mireasă stil Tea-Leangth și Mini

rochii de mireasa stil tea leanght si mini

Le-am lăsat la final pentru că ele sunt ideale pentru o noapte întreagă de dans. In cazul rochiei mini, depinde de marimea si materialul folosit, daca se ridica, trebuie sa o aranjezi in permanenta, in timpul dansului.

Nota

Daca vrei sa te bucuri de toate dansurile de la nunta nu doar de dansul mirilor, ia in considerare si lungimea voalului si a trenei. Să explicăm ce este o trenă, și pentru bărbați, poate citesc si ei aceasta sectiune. 🙂 

Unele rochii de mireasă au o coadă, mai lungă sau mai scurtă, ea se numește Trenă. Sunt 2 tipuri de trenă: detașabilă și fixă. Dacă ai o trenă fixă și lungă te poate încurca în timpul dansului, și nu doar la dansul mirilor, ci toată noaptea.

Truc 1

Ca să nu te încurci în ea, după ce achiziționezi rochia, mergi la croitorie ca să amplaseze niște năsturei și găici, așa încât să o poți strânge și agăța de rochie.

Sfat

Vorbește cu domnișoara de onoare sau o persoană responsabilă, să aibă la ea ace de siguranță, ac, ață de cusut și câțiva nasturi de rezervă – găicile sau năstureii mai cedează. Mai bine pregatita si sa nu ai nevoie, decat nepregatita si sa ai nevoie.

Truc 2

Daca ai o rochie care nu-ti permite sa te misti cum vrei tu, poti lua la tine o rochie de rezerva pentru a dansa si pentru a te misca usor. Bineinteles tot eleganta, dar mai usoara sau mai larga, in care sa te simti bine. (acelasi truc se aplica si in cazul pantofilor / sandalelor)

Aveti la dispozitie 3 variante pentru a invata dansul mirilor:
 1. invatati dansul mirilor singuri de pe YouTube
 2. invatati dansul mirilor la voi acasa cu ajutorul unei coregrafii explicata pas cu pas online
 3. invatati dansul mirilor mergand la cursuri de dans, private sau de grup

Vom vorbi mai mult despre metoda YouTube pentru ca celelalte doua, coregrafiile explicate online si lectiile de dans la sala, cu un instructor, sunt explicate in detaliu mai jos.

1. Dansul Mirilor YouTube:

Este cea mai ieftina metoda de a pregatii dansul mirilor, ca si bani, dar ca si timp este cea mai costisitoare. Deci, daca nu stati bine cu fondurile sau aveti experienta in dans, si aveti foarte mult timp la dispozitie – aceasta metoda este potrivita pentru voi. 

Daca nu aveti timp de investit, si nici experienta in dans, aceasta metoda nu este pentru voi.

Timpul estimat pentru a pregati o coregrafie simpla este de circa 30 – 50 de ore – depinde de:

 • complexitatea si numarul pasilor, figurilor si miscarilor de dans,
 • de cat de repede gasiti melodia, pasii, miscarile,
 • de cat de repede reusiti sa invatati – fara instructiuni,
 • cate repetari faceti pana va iese intreaga coregrafie, cursiv, fara incurcaturi si cu o atitudine de nunta.

Cu cat aveti mai multa experienta in dans cu atat veti reduce timpul de pregatire.

Cum sa procedati?

Va faceti o lista de filmulete din care selectati miscarile pe care vreti sa le faceti in dansul vostru.

De ce o lista si nu doar un videoclip?

Pentru ca de cele mai multe ori miscarile nu se vad integral intr-un singur videoclip – poate se vede foarte bine ce face mireasa dar nu si mirele, si atunci cautati un clip in care sa se vada si ce face el.

Daca luati miscari din alta melodie nu cea pe care veti face voi dansul, trebuie sa va asigurati ca pasi ori figurile se potrivesc pe melodia voastra. Asta inseamna sa invatati miscarea apoi sa o faceti pe melodia vostra si sa vedeti daca se potriveste cu ritmul melodiei voastre.

De ex: daca voi aveti o melodie blues si va place pasul de vals vienez (este pasul acela in care dansatorii parca plutesc si fac un cerc mare cat ringul de dans) si vreti sa-l faceti pe blues, – este foarte posibil sa nu se potrivesca pe melodia voastra (pe unele melodii cu un ritm lent merge)

Cel mai mult va dura sa invatati miscarile si sa le potriviti pe muzica, iar odata ce ati creat dansul, mai trebuie si repetat.

Pe aceasta pagina, mai jos gasiti, sfaturi si trucuri, ca sa va usureze treaba si sa mai reduceti din timpul petrecut – la pregatirea dansului.

Folosind aceasta metoda, aveti mult de munca, pentru ca miscarile si pasi nu se invata doar vazând cum altcineva ii face (fara explicatii) – daca asa ar fi stat lucrurile, pana acum toti am fi fost super-dansatori, la cate dansuri si miscari am vazut 🙂

Nu ne credeti? Incercati si convingeti-va singuri. Uitati una din coregrafiile noastre explicate, fara explicatii. Faceti o proba si vedeti ce puteti invata din ea si in cat timp, (in afara de inceput si final 🙂

Este prea grea? Voi vreti ceva mai simplu. Foarte bine, uitati cea mai usoara coregrafie pentru dansul mirilor, la fel, excludeti inceputul si finalul, si vedeti cat dureaza sa invatati ceva din coregrafie.

Posibilitatea ca miscarile sa nu iasa, ca in videoclipul din care luati miscarea, este mare (acelasi risc exista si la cursurile private sau online, dar este mult mai mic – pentru ca explicatiile includ si ce sa nu faceti, nu doar cum sau ce sa faceti)

Una peste alta, este greu – dar se poate invata si de pe YouTubedureaza mai mult si stresul este mai mare decat cu celelalte metode – dar veti obtine Dansul Mirilor 100% Gratuit.

2. Dansul Mirilor Coregrafie Explicata Pas Cu Pas

Este cea mai rapida metoda de a pregatii dansul mirilor, va reduce foarte mult timpul de invatare fata de metoda YouTube si reduce, si timpul pregatirii fata de metoda cu instructor, pentru ca puteti pregatii dansul cand aveti voi timp, fara sa depindeti de disponibilitatea salii de dans sau a instructorului.

In plus va reduce si timpul petrecut cu drumul pana la sala de dans si inapoi – acest timp il veti putea folosii la invatarea miscarilor sau repetarea lor.

Si din punct de vedere al banilor, o coregrafie online costa si de 10 – 20 de ori mai putin decat una la sala cu instructor.

Aceasta metoda este ideala pentru persoanele care nu au timp sau vor sa economiseasca bani, ca de ex:

 • cuplurile care stau in provincie si numai drumul pana la un instructor, le-ar putea costa cat o coregrafie,
 • cuplurile plecate in strainatate, care vin in tara, cu o luna sau 2 saptamani inainte de nunta, 
 • persoanele foarte ocupate, care nu au timp sa ajunga la cursuri de dans.
 • persoanele comode, care prefera sa „vina” instructorul de dans la ei acasa 🙂 decat sa mearga ei la instructor

Iar daca vorbim despre coregrafiile noastre online, includem aici si persoanele carora le place stilul nostru si ce facem, nu sunt din Calarasi, dar vor sa faca dansul mirilor cu noi.

3. Dansul Mirilor Cu Instructor

Este cea mai scumpa metoda de a pregatii dansul mirilor cand vine vorba de bani, dar cu ajutorul unui instructor va puteti personaliza dansul la maxim, si aveti 2 variante fie: 

1. lectii de dans, in cadrul unei grupe de dans, impreuna cu alte cupluri, gen grupe de: vals, salsa, bachata, vals vienez, etc..

In aceste grupe veti invata informatii generale despre stilul respectiv, miscari si pasi de baza, apoi va construiti coregrafia singuri cu ajutorul acelor informatii. Aceste lectii de dans sunt mult mai ieftine decat cele private, dar nu veti primi un dans gata de executat.

Nota:

Daca v-ati propus sa pregatiti asa, dansul mirilor, tineti cont ca de obicei aceste grupe de dans nu se formeaza in sezonul nuntilor, ci in afara sezonului, adica in lunile Mai, Iunie, Iulie, August si Septembrie –  aceste grupe se inchid si se reiau din Octombrie – Noiembrie

2. lectii de dans private, singuri cu instructorul de dasns.

In general o singura sedinta care poate dura intre 45 si 90 de minute costa cat un abonament (sau mai mult) de 6 – 8 lectii la o grupa de dans.

O parte din scolile de dans ofera si pachete premium, family, silver, gold, etc..de lectii gen: Pachete de 5 / 6 / 8 / 10 lectii de dans care sunt mai ieftine decat daca ati lua cate o  lectie.

Truc:

Cand nu este sezonul nuntilor, lectiile private de dans, si lectiile online, pot fi gasite la reducere, depinde de perioada, scoala si instructorul de dans.

Aceasta metoda este potrivita pentru cei care vor sa obtina:

 • un dans spectaculos, cu multe figuri, multi pasi de dans, sau cu miscari dificile sau complexe,
 • un dans personalizat.

Una dintre cele mai importante intrebari legate de dansul mirilor, pe care toti miri si-o pun, dar din pacate nu toti la timp.

Intotdeauna raspunsul la intrebarea „Cand sa incepem sa ne pregatim pentru dansul mirilor” este:

Acum! Indiferent de modul in care v-ati propus, sa-l pregatiti.

Dar, nu vom uita, dacă începem prea devreme? 

Nu! Nu veți uita! Noi nu am auzit, pe nimeni să spună că au uitat, ca s-au incurcat ori ca s-au blocat pentru că au început prea devreme. Voi ait auzit pe cineva? Lucrurile stau exact invers! Cei care uită, uită pentru că au început prea târziu, nu prea devreme!

SECRETUL unui dans reușit este:

Să Vă Iasă Din Reflex, Fără Să Fie Nevoie, Să Vă Gândiți La Ce Urmează, Sau Cum Se Fac Mișcările.

Iar singurul mod, prin care puteți obține acest lucru, este exercițiulNu există scurtături, nu se poate altfel! Cu cât exersați mai mult mișcările și dansul, cu atât vă intră mai mult în reflex. 

Doar așa puteți fi relaxați și încrezători pe ringul de dans, cu zâmbetul pe buze și trăind o experiență minunată – care se întâmplă o dată în viață.

Dacă ai permis auto vei înțelege ușor la ce ne referim! După 20 de ore de condus cu școală, cum te-ai simțit când ai dat traseul? Ai avut emoții, îți facei griji că o să greșești sau că o să te panichezi? 

Acum imaginează-ți că ai fi facut ore de condus timp de 10 luni, oricând ai fi vrut tu. Cum te-ai fi simțit la traseu? Nici nu există comparație!  Traseul nu ar fi fost doar extraordinar de ușor dar și tu te-ai fi simțit super în timpul examenului! 

La fel si dansul mirilor, daca il exersezi de 100 de ori, iti intra in reflex si la nunta il dansezi fara stres.

De ce? Noi vrem un dans simplu o să ne apucăm în ultima săptămâna / in ultima luna, este timp suficient.

Majoritatea mirilor asta spun si mulţi sau păcălit cu aceasta idee din simplul motiv că “Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din piaţă.” şi au apărut tot felul de situaţii neprevăzute care nu le-au mai permis să facă ce şi-au propus iniţial

Din experiența noastră de pana acum, uite ce se întâmplă în realitate:

cand incep mirii sa se pregateasca pentru dasnul mirilor

Cei mai mulți miri ajung la cursurile noastre în ultimile 2 săptămâni, sau chiar în ultima săptămână.

“Așa și care este problema?” “Ce nu se poate învăța?”

Ba da, se poate învăța însă sunt mai multe probleme pe care miri nu le anticipează:

 • Dacă optezi pentru cursuri cu un instructor – Este posibil ca sala sau instructorul să nu fie disponibile la ora, la care puteți voi.
 • Procesul de învățare este foarte stresant pentru că simți presiunea ultimilor zile, iar voi nu sunteți pregătiți.
 • Din cauza stresului posibilitatea certurilor este mare – și automat pregătirea este încetinită.
 • Neavând timp să repetați suficient încât mișcările “sa va intre în sânge”, să devină automatisme, să iasă fără să va gânditi cum și ce urmează să faci – crește riscul de a va încurca, a uita, sau a va bloca.
 • Posibilitatea ca atitudinea din timpul dansului să fie una serioasă, stresată sau supărată – este și ea mare. Atitudinea din timpul dansului nu mai este prioritate dacă ești concentrat la ce și cum să faci un pas/ o mișcare.
 • Și cea mai mare problemă este că puteți ajunge în situația de a intra pe ringul de dans nepregătiți si sa ratati una dintre experientele extraordinare ale vietii si o amintire unica de care atatia fosti miri, se bucura in continuare.

Puteți lăsa dansul mirilor “pe ultima sută de metrii”, în ultima lună, dacă se ocupă altcineva de organizarea nunții: orchestră, restaurant, invitații, etc. – altfel tot ce înseamnă organizarea nunții vă va ocupa timp.

Sfat:

Nu abordati dansul mirilor precum abordeaza o parte din politicienii romani – iarna. Siti ca vine nunta, incepeti pregatirea acum si sigur „iarna / dansul mirilor nu vă va prinde pe nepregatite”  

Odată ce ați stabilit nunta, începeți organizarea și pregătirea ei – faceți câte puțin în fiecare zi sau câteva zile pe săptămână, și ultima lună vă va prinde pregătiți, încrezători și nerăbdători să intrați pe ring și să deschideți petrecerea.

Notă:

Dansul mirilor este inceputul si tonul nuntii, iar voi veti fi in centrul atentiei pe tot parcursul ei nu doar la primul dans! Daca aveti dansul gata pana in ultima luna sau chiar mai devreme, veti avea timp sa invatati si cateva dansuri de nunta, ca sa continuati distractia alaturi de cei dragi si sa nu fie nevoie sa va asezati la masa imediat dupa dansul vostru. 

Truc:

Si ar mai fi un beneficiu daca incepeti din timp: in general cand nu este sezonul nuntilor, primavara, toamna si iarna – cursurile sau coregrafiile online si pachetele de lectii private sunt la reducere (depinde de instructor sau scoala de dans) 

In aceasta sectiune vom face tot posibilul sa raspundem cat mai real acestei intrbari. Este greu de raspuns pentru ca depinde:

 • de complexitatea dansului – stim, majoritatea spun un dans simplu, dar este foarte posibil ca ceea ce ei considera simplu, defapt, sa nu fie chiar atat de simplu,
 • de aptitudinile voastre, experienta voastra in dans – oamenii sunt diferiti, ceea ce o prsoana sau un cuplu invata intr-o ora, altei persoane sau cuplu ii poate lua 10 ore
 • de cat de bine vreţi să vă iasă dansul – sa vina natural, fara „bâlbe”, timpi morti, blocari, etc.
 • de cum vreti sa va simtiti in timpul dansului – cat de siguri pe voi vreti sa fiti si care sa fie sentimentele voastre din timpul dansului, panica, jena, nerabdare, bucurie, mandrie, iubire, etc.
 • cu cat timp inainte de nunta incepeti pregatirea –  de ex: daca pregatiti dansul din timp – veti invata mai mult in 4 ore de dans impartite in 4 zile diferite din saptamani diferite, decat daca sunteti in ultimele saptamani si faceti 4 ore in aceeasi zi – asta se intampla pt. ca asa suntem noi construiti, cu cat sunteti mai relaxati (mai sunt cateva luni pana la nunta) cu atat invatati mai repede si mai mult iar daca lasati corpului si creierului, si putin timp de repaus pentru energizare si asimilarea informatiei, dati randament maxim,
 • de la cine invatati – dupa cum spuneam mai sus, oamenii sunt diferiti, aceasta afirmatie se aplica si in cazul instructorilor de dans, experienta si aptitudinile de instructor sunt diferite de la om la om, ceea ce invatati de la un instructor intr-o ora, de la alt instructor puteti invata in 5 ore, sau niciodata, 
 • de cum pregatiti dansul mirilor – singuri de pe YouTube sau cu ajutorul unui instructor, mergand la cursuri private sau cumparand dansul gata explicat online.

Ca sa raspundem intrebarii initiale vom folosi 3 dansuri:

Nota

Toate cele 3 dansurile sunt elegante, de efect si usor de invatat, diferenta dintre ele consta in complexitatea miscarilor, figurilor, pasilor de dans, si viteza de executie.

Vom folosii urmatoarele caracteristici:

Luati-va o foaie si ceva de scris, si notati numarul caracteristicilor care vi se potrivesc, le vom folosii mai jos.

1 – Cuplu cu experienta in dans sau cu talent la dans – persoanele care au mai participat la cursuri de dans sau care danseaza de obicei la petreceri – expludem dansatorii intermediari si avansati (ei oricum nu au nevoie de aceasta sectiune, stiu deja cat va dura) – in cazul in care doar unul din voi are experienta sau talent la dans, nu va mai incadrati in aceasta categorie pentru ca dansul nu va fi gata pana cand cealalta persoana il va invata. 

2 – Cuplu fara experienta sau talent la dans – in general persoanele care se considera cu „doua picioare stangi” sau care nu stiu ce este sau cum sa tina ritmul, persoanele care nu danseaza de obicei la petreceri.

3 – Dans invatat cu ajutorul unui instructor – fie online, coregrafii gata explicate integral, sau mergand la cursuri private.

4 – Dans invatat de unii singuri de pe YouTube – fara explicatii.

5 – Dans invatat, stiut superficial – care nu iese tot timpul, miri se mai incurca in miscari, pasi, etc…

6 – Dans stapanit „perfect” – din 10 incercari – 10 reusite, miri se mai pot incurca in miscari, pasi, dar foarte, foarte rar.

7 – O atitudine si sentimente in timpul dansului- Negative – frica, jena, panica, nesiguranta, seriozitate, suparare, tristete. 

8 – O atitudine si sentimente in timpul dansului- Pozitive – siguranta, bucurie, nerabdare, mandrie, iubire, fericire, incredere.

Si vom folosii o formula pt. a economisii timp:

Folositi numerele pe care le-ati notat pe foaie, apoi gasiti formula voastra mai jos, pentru a afla cu aproximatie cat va dura sa pregatiti dansul vostru.
Exemplu: 1+3+5+7= intre 2 si  4 ore
Unde:
„1” – inseamna – Cuplu cu experienta in dans sau cu talent la dans 
„3” -inseamna – Dans invatat cu ajutorul unui instructor
„5” – inseamna – Dans invatat, stiut superficial
„7” – inseamna – O atitudine si sentimente in timpul dansului- Negative
„= intre 2 si 4 ore” –  inseamna – Timpul  TOTAL investit in invatarea, repetarea dansului.

Nota:

Toate estimarile de mai jos, sunt exact asta, estimari, mai ales cand vine vorba de a invata fara explicatii de pe YouTube. Ar fi o idee buna sa incepeti pregatirea cat mai repede, pt. a aproxima mai exact, Timpul De Care VOI Aveti Nevoie, pentru a ajunge la rezultatul dorit. 

Estimarile noastre se bazeaza pe:

 • experienta acumulata pana in prezent in dans si predatul dansului
 • date stiintifice care demonstreaza formarea unei noi deprinderi, prin reconfigurarea retelelor neuronale – pe intelesul tuturor, cum si in cat timp se creeaza un obicei nou (unul dintre secretele dansului)
 • tehnicile si metodele recomandate de psihologia invatarii
Acestea fiind spuse sa le luam pe rand:

Dansul Blues

1+3+5+7 = intre 2 si 6 ore

1+4+5+7 = intre 15 si 20 ore

1+3+6+7 = intre 10 si 15 ore

1+3 +6+8 = intre 15 si 20 ore

1+4+6+7 = intre 25 si 30 ore

1+4+6+8 = intre 35 si 40 ore

2+3+5+7  = intre 6 si 10 ore

2+4+5+7 = intre 20 si 30 ore

2+3+6+7 = intre 15 si 20 ore

2+3+6+8 = intre 20 si 25 ore

2+4+6+7 = intre 30 si 40 ore

2+4+6+8 = intre 45 si 50 ore

Dansul Vals Lent

1+3+5+7 = intre 4 si 8 ore

1+4+5+7 = intre 20 si 25 ore

1+3+6+7 = intre 15 si 20 ore

1+3 +6+8 = intre 20 si 25 ore

1+4+6+7 = intre 30 si 35 ore

1+4+6+8 = intre 40 si 45 ore

2+3+5+7  = intre 10 si 18 ore

2+4+5+7 = intre 25 si 35 ore

2+3+6+7 = intre 15 si 25 ore

2+3+6+8 = intre 25 si 30  ore

2+4+6+7 = intre 35 si 45 ore

2+4+6+8 = intre 55 si 60 ore

Dansul Vals Vienez

1+3+5+7 = intre 15 si 20 ore

1+4+5+7 = intre 35 si 45 ore

1+3+6+7 = intre 25 si 30 ore

1+3 +6+8 = intre 35 si 40 ore

1+4+6+7 = intre 45 si 50 ore

1+4+6+8 = intre 55 si 60 ore

2+3+5+7  = intre 20 si 25 ore

2+4+5+7 = intre 50 si 60 ore

2+3+6+7 = intre 30 si 35 ore

2+3+6+8 = intre 45 si 50  ore

2+4+6+7 = intre 65 si 75 ore

2+4+6+8 = intre 75 si 80 ore

Nota

In momentul in care dansul este stiu / invatat „perfect (6) – atitudinea si sentimentele negative din timpul dansului (7) – se reduc, insa dansul stiut „perfect” nu este o garantie a unei experiente pozitive (8), ci o sansa mai mare, ca acest lucru sa se intample.

Truc

Puteti reduce semnificativ, numarul de sedinte cu un trainer personal de dans, daca impartiti sedintele pe o durata mai lunga de timp si intre sedinte repetati singuri cele invatate la sedinta / sedintele precedente.

De Exemplu: Faceti o sedinta sau doua pe saptamana (daca faceti 2 lectii / saptamana, lasati un interval de 2-3 zile intre ele), in zilele care urmeaza dupa sedinta de dans, repetati singuri miscarile predate, pana le faceti cat puteti de bine, asa incat la urmatoarea sedinta sa puteti invata altceva sau sa perfectionati dansul – altfel, acele repetari va trebui sa le faceti la sala cu antrenorul de dans. 

Dar daca noi vrem un dans si mai simplu?

Este alegerea voastra, dar sa tineti cont ca:

Mai simplu decat dansul blues, riscati ca invitatii sa-l considere banal (oricum o parte din cei care au vazut dansul blues asta au spus despre el –  dar credem ca este o exagerare)

Dupa cum veti vedea pe aceasta pagina, noi consideram dansul mirilor o combinatie intre dansul social (dansatul de placere sau ca activitate recreativa) si dansul de scena (dansul sportiv sau de performanta).

Incadrarea dansului mirilor intr-una dintre aceste extreme, aduce cu sine prejudecati daunatoare si nu are nici logica.

Dansul mirilor privit ca fiind 100% dans social – adica miri fac  un dans in care se tin in brate 5 minute – „…ce nu danseaza? Pana la urma este nunta lor, daca ei asta vor, asta fac. Important este ca se iubesc, ca sunt fericiti, ca se casatoresc si ca sunt bucurosi, ca sunt inconjurati de prieteni si familie.”

Suntem deacord cu aceasta atitudine si o incurajam partial. Problema este ca toate acele sentimente, pe care toata lumea asteapta sa le vada la inceputul nuntii, nu se vad daca miri se tin in brate si nu fac nimic. 

Cum isi vor da seama invitatii, ca mirii le multumesc invitatilor pt. aplauzele primite – daca acestia din urma nu fac o reverenta / multumire / inclinare (principiu din dansul de scena)? In plus daca nu fac aceasta reverenta nu doar ca nu le transmit invitatilor multumirea lor pt. aplauzele primite, dar le transmit, prin absenta ei – aroganta.

Cum isi vor da seama invitatii, ca mirii sunt bucurosi si fericiti – daca acestia nu zambesc in timpul dansului (principiu din dansul de scena).

Cat timp va trece, pana cand invitatii se vor plictisii, sa priveasca acest tip de dans? 

Cum se vor simtii mirii cand taoata lumea se uita la ei, si ei nu fac nimic? Oare vor simtii toate acele sentimente minunate sau din contra…

Iar daca nu conteaza ce fac miri, de ce s-au mai costumat – oamenii pot intelege ca se iubesc si daca sunt imbracati in blugi.

De ce atata atentie pentru meniu, daca le sunt intr-adevar aproape pot manca in loc de aperitiv, cipsuri, nu?

Nunta nu este doar o petrecere, iar dansul mirilor nu este doar un dans. Primul dans al mirelui si miresei, la fel ca toate celelate detalii ale nuntii, face parte din „cartea lor de vizita„. 

Un dans cat de cat, la dansul mirilor este asteptat de majoritatea invitatilor. Este si pacat, atat de mult efort, timp si bani sunt investiti, in incercarea de a crea un eveniment de neuitat:

 • coafura,
 • rochie de mireasa si costum de ginerica
 • pantofi si machiaj,
 • meniuri cat mai deosebite,
 • cameramani si fotografi,
 • fum si artificii,
 • invitatii si marturii, etc…

Si fix in momentul in care Toata lumea se uita la miri, inclusiv ospatarii si bucatarii, au parte de atentia absoluta si toate telefoanele sunt pe ei – in loc sa Straluceasca – se imbratiseaza o melodie intreaga.

Stim ca mirii care au avut nunta deja, si la dansul mirilor, doar s-au tinut in brate, vor fi deranjati citind aceste lucruri, dar asta este adevarul.

La cealalta extrema se afla perfectionismul, si intalnim persoane care vad dansul mirilor mai ceva ca un dans la un concurs.

Nici aceasta atitudine nu credem ca este realista. Este foarte adevarat ca o parte din principiile dansului sportiv sau dansului de performanta sunt recomandate pt. dansul mirilor. Scopul acestora este sa ofere mirilor cadrul unui dans care arata bine si care transmite sentimentele si trairile lor, celor care ii privesc.

Totusi, dansul mirilor nu ar trebuii transformat in totalitate, in dans de performanta din simplul motiv ca, nunta nu este un concurs de dans 🙂

Invitatii nu sunt pe post de jurati care dau note. Nu se intampla nici o tragedie daca de exemplu la nu stiu ce miscare, nu au avut mana perfect intinsa, sau ca mirele trebuia sa tina cotul mai sus, sau ca mireasa putea sa faca 3 piruete, dar ea a facut doar una.

Aceste detalii fine, conteaza extraordinar de mult, daca vrei sa fii campion la dans sportiv, sau vrei sa castigi diplome si medalii.

Deci, inca o data, Nunta NU Este Un Concurs De Dans.

In schimb, combinand aceste doua abordari, dansul mirilor ca dans social si ca dans de scena – mirii pot obtine o exerienta extraordinara. Adica pot arata bine pe ringul de dans, pot transmite invitatilor mesajul lor de iubire si in acelasi timp traiesc si o experienta minunata.

Sfat

Nu uitati: Dansul Mirilor este doar inceputul, daca nu obisnuiti sa dansati la petreceri, ar fi bine sa adaugati la estimarile voastre si cateva ore pt. dansurile de nunta. Sunteti miri, ar trebuii sa fiti in mijlocul invitatilor toata nunta.

Nota

Spre deosebire de celalte investitii in nunta, care odata ce a trecut nunta, au trecut si ele – timpul investit in invatarea miscarilor, pasilor si dansurilor, va va aduce bucurii, impliniri si experiente pozitive, toata viata.

In completare: Cat timp iti ia sa inveti sa dansezi

Multi miri isi doresc „cel mai frumos dans al mirilor”, dar nu pentru invitati, ci pentru ei. Adica isi doresc un dans elegant, de efect si sa se simta minunat in timp ce il danseaza – sa ii reprezinte.

Se uita la un dans, 2, 3 …10, si isi aleg dansul, convinsi ca este dansul perfect pentru ei. O parte dintre acesti miri il nimeresceste dansul la care au visat intotdeauna si au parte de o experienta unica.

Insa majoritatea mirilor, dupa ce invata un dans, castiga putina experienta si incredere in fortele proprii – isi dau seama ca pot mai mult si nu mai sunt la fel de incantati de dansul lor ca la inceput.

Iar aceasta situatie este absolut normala cand nu ai experienta in dans. Daca nu ai un model de comparare, pana nu incerci nu ai de unde sa stii daca ti se potriveste sau nu.

Procesul normal prin care se obtine dansul de vis sau cel mai frumos dans al mirilor, este:

Invatati o miscare, doua sau ajungeti la finalul dansului si stiti daca o figurile sau dansul sunt pe stilul vostru si vi se potrivesc. Va ganditi si va razganditi, incercati diferite variante ale pasilor, figurilor, inceputului, finalului, etc. pana sunteti multumiti si satisfacuti ca ati creat dansul care va reprezinta.

Sfat

Daca va doriti „cel mai frumos dans al mirilor”, adaugati la estimarile de timp pentru a pregatii dansul mirilor, si posibilele modificari ale dansului. Ca si durata ar trebui sa adaugati cel putin inca jumatate din timpul Total estimat pentru pregatire.

Am intalnit cazuri de miri care au inceput sa pregatesca un dans blues si la final au descoperit ca pot invata mai mult si ca le placea valsul vienez, dar din lipsa timpului, au ramas la blues. Incepeti la timp.