Cum sa iti alegi Profesorul si Scoala de Dans

O întrebare cu un răspuns foarte complex, care depinde de o grămadă de variabile, am putea scrie o carte numai despre asta.

 

În schimb vom da două răspunsuri unul simplu, pentru cei care sunt grăbiţi şi vor ceva cât mai rapid şi uşor “…câteva şedinţe cât să ne mişcăm puţin să nu stăm pe loc…” şi unul pe larg, pentru cei care vor să trăiască experienţa dansului, cei pasionaţi sau cei care vor să continue cursurile de dans şi pentru alte stiluri.

 

 

Răspunsul simplu:

Aproape toţi instructorii te pot învaţă câţiva pași, găseşte-l pe cel mai apropiat / ieftin, sună-l și stabiliţi detaliile.

Îl poţi găsi căutând pe google, youtube (caută: instructor de dans + oraşul tău, Dansul Mirilor + oraşul tău, cursuri de dans + oraşul tău) intrebând prietenii sau la sălile de fitness din zona ta.

 

 

Răspunsul pe larg:

Îl poţi alege, cum face majoritatea, în funcţie de:

 

Locaţie – (mai ales în oraşele mari unde opţiunile sunt variate) –  te duci la cel mai apropiat instructor, dar doua colţuri mai încolo poţi găsi instructorul ideal.

 

Bani – “Dacă este scump înseamnă ca este bun!”

Greşit!

Cu siguranţă ţi-ai cumpărat (sau poate vreun cunoscut) o haină scumpă dintr-un magazin, gândindu-te că este de calitate, numai ca să o vezi la jumătate de preţ în alt magazin.

Fix acelaşi lucru se poate întâmpla și în cazul instructorului.

Dacă este scump nu înseamnă că este și bun.

Pe de altă parte dacă este foarte ieftin ar trebuii să-ţi pui întrebarea “de ce?”, de cele mai multe ori este foarte ieftin pentru că instructorul este începător, dar poate fi şi pentru că vrea să-şi facă reclamă.

 

Diplome – “Are diploma de instructor de dans.”

O temă destul de dezbătută și printre cursanţi, și printre instructori.Contează sau nu contează diploma de instructor?

Poate cândva, o diplomă garanta și calitatea serviciilor sau calitatea omului, însă în zilele noastre, nu este așa.

Am putea venii cu o grămadă de exemple, (nu se aplica doar dansului), de tot felul de indivizi incompetenţi cu diplomă și persoane competente fără, dar mă gândesc că dacă citeşti această carte, măcar ai trăit cândva în România și ştii la ce ne referim.

Diplomele de participare la diferite evenimente fac parte din aceeaşi categorie, doar că ai fost acolo nu înseamnă că ai și învăţat ceva sau că ştii să pui în practică ce ai învăţat.

Singura diploma care oferă o oarecare garanţie a competenţelor, este cea de concurs, dar nu spune nimic despre metodele și tehnicile folosite, sau cine a jurizat.

La ce ne referim? O parte a instructorilor de dans care obţin rezultate (diplome de concurs), fac acest lucru cu preţul sănătăţii mintale a cursanţilor lor.

Si bineînţeles, cine a oferit diploma respectiva? Erau instructori, performeri, antrenori profesionisti, simpli pasionaţi, etc.?

 

La noi se poarta ca 2-3 școli de dans sa organizeze un concurs de dans, la care tot ei participa si pe care tot ei îl jurizeaza, iar apoi isi dau premii între ei :))) ăla da concurs cu greutate.

 

 

Experienţa ca dansator – “Îl cunosc a dansat x ani și acum predă.”

Experienţa acumulată dansând de-a lungul anilor le poate fi de folos cursanţilor numai dacă instructorul ştie cum să le-o transmită acestora.   

Altfel, doar că el ştie să danseze foarte bine sau cel mai bine, nu înseamnă că este bun și ca instructor, să luăm exemplul lui Hagi care încă este cel mai bun jucător de fotbal pe care l-a avut România dar nu și cel mai bun antrenor.

 

Banii pe care îi are instructorul – “Are BMW ultima serie sigur e campion”

Doar pentru că are bani nu înseamnă că i-a făcut predând. Poate fi campion la făcut (moștenit) bani nu și la predat dans.

 

Vârsta – “Are 60 de ani, sigur este cel mai bun.”

Are 60 de ani dar poate predă de 2 și nu înţelegi nimic din ce-ţi spune.

Sau

Poate avea 20 ani și să înţelegi tot.  

 

Începător vs Experimentat “Mă duc la X că predă de ‘șpe ani.”

O caracteristică asemănătoare cu “Vârsta” și “Experienţa în dans”. Totul depinde de metodele și tehnicile pe care le foloseşte.

În cazul dansului, de cele mai multe ori “Experimentatul” dacă s-a oprit din a învăţa și a-și actualiza repertoriul de cunoştinţe, nu se va adapta la nevoile și aptitudinile cursanţilor, și va folosii tehnicile cele mai benefice pentru el, nu pentru cursant.

Un instructor începător pe de altă parte, din dorinţa de a-și demonstra valoarea și de a-și crea un renume, poate folosii metodele care au ca principal beneficiar cursantul.

 

“Şi atunci, după ce sa te ghidezi când alegi instructorul?”

 

După lucrurile care contează cu adevărat în procesul tău de învăţare:

  1. Rezultate
  2. Modul prin care a obţinut acele rezultate
  3. *Pereche de instructori: bărbat și femeie  – dacă dansul este complex ori vrei să aprofundezi mai mult mişcările tale sau rolul tău – altfel doar primele doua caracteristici.
  1.  Care sunt rezultatele instructorului? Ce fel de dansuri a pregătit? Îţi plac?

Răspunsurile la aceste întrebări le poţi găsi: online, poate mergi la o nuntă / curs și vezi in direct sau la recomandarea prietenilor, rudelor.

 

  1.  Cum obţine rezultatele / ce fel de tehnici foloseşte?

Un instructor te poate motiva pozitiv spunându-ti: “…pasul x mai trebuie repetat și o să-ţi iasă…” sau te poate motiva negativ spunându-ti: “…ce e panarama aia, încă o dată până iese…”. Depinde de tine cum preferi să înveţi.

Un instructor bun ştie să-şi adapteze metodele și tehnicile de predare la nevoile și aptitudinile cursanţilor, transmiţându-le nu doar informaţiile de care aceștia au nevoie pentru a învăţa repede și bine, ci și pasiunea și plăcerea de a dansa.

 

  1.  De la cine înveţi?

Dacă vreţi un dans complex sau roluri bine definite de bărbat și femeie atunci aveţi nevoie de o pereche de instructori și nu doar de el sau de ea.

Există mişcări care oricât de bine, de graţios le-ar executa un bărbat nu îi vor ieşi cum îi ies unei femei (sunt şi excepţii, poate ai văzut și tu pe Facebook bărbaţi pe tocuri care erau mai graţiosi decât unele femei, dar sunt excepţii).

Şi invers, mişcări executate de femei care nu au aceeaşi puterea sau pasiune, ca atunci când sunt executate de bărbaţi.

Repet, este necesară perechea de instructori (nu un instructor și un ajutor) doar dacă dansul este complex sau mergeţi la un curs de dans de lungă durată: Salsa, Bachata, Dans Social și vreţi să fiţi amândoi la acelaşi nivel.

În plus, veţi vedea, când veţi merge la cursuri, bărbaţii înţeleg mai bine de la bărbaţi și femeile de la femei.

Dacă sunt doar câteva mişcări sau nu au un specific bine definit, atunci un singur instructor este suficient.

 

Cea mai buna metodă de a-l găsi este să mergi la o şedinţă și să vezi direct ce și cum face.

 

La finalul şedinţei raspunde-ţi la întrebarea: “Mi-a plăcut?”

Dacă dai răspunsul “mda” nu este potrivit pentru tine, mai încearcă.

Dacă răspunzi un “Da” hotărât, felicitari l-ai găsit.

Ai încredere în instinctul tău, este subconştientul care recunoaşte dacă ceva nu este în regulă și te anunţă creându-ţi un sentiment de tensiune și nesiguranţă, sau îţi spune că totul este ok dându-ţi un sentiment de plăcere şi bucurie.

Poţi merge la anumite şcoli şi la recomandarea prietenilor dar nu lăsa părerea şi experienţa lor să decidă pentru tine, la finalul primei şedinţe aplică din nou întrebarea anterioară.

Ştim că este destul de greu să faci o alegere neavând un model de comparaţie, şi cei mai mulţi merg la un singur curs, la un singur instructor şi gândesc “…aşa arată /  trebuie să fie un instructor / curs de dans…”.

 

Ca să nu cazi in capcana “…aşa trebuie să fie…” încearcă măcar doi instructori de dans de la şcoli diferite.

Cursurile de dans sunt cea mai rapidă cale de a pregătii un dans.

Cu ajutorul unui instructor de dans priceput, vă veţi bucura, nu numai de dansul din seara nunţii, cursurile de dans recreative, sau de initiere, dar şi de procesul de învăţare şi fiecare şedinţă în parte.

Tu ce parere ai, cum trebuie sa arate un instructor de dans, ce trebuie sa stie sau sa faca? Lasa-ne raspunsul tau in sectiunea de comenturi de mai jos.

INSTRUCTORUL TAU PERSONAL DE DANS PE FACEBOOK MESSENGER
Te tine la curent, trimitandu-ti mesaj pe Facebook Messenger cu cele mai interesante si utile, clipuri si articole despre dans. Suna bine? 🙂  Da CLICK pe butonul de mai jos!

DA!